1-2-svatba - Svatební kytice a květiny na svatbu - Jak vybrat svatební kytici?

Jak vybrat svatební kytici?

Vybrat svatební kytici není jako koupit kytičku k narozeninám. Nechceme nikterak podceňovat ženichy, ale v případě svatební kytice udělají nejlépe, poradí-li se o výběru barev, druhu a konečně i tvaru svatební kytice s nevěstou a především pak se zkušenou floristkou, která bude květiny vázat.

Pro případ, že se nemáte s kým poradit či chcete jít do květinářství již s určitou představou, jsme pro vás připravili několik nejzákladnějších pravidel a kritérií, podle kterých snadno určíte, jaký typ svatebního pugétu bude slušet právě vám.


Svatební kytice, barvy a tóny

Při výběru barvy svatební kytice dbejte především na to, aby květina barevně ladila jak k nevěstě- její barvě pleti, vlasů, jejímu stáří, tak i k ženichovým doplňkům- např. aby se růžová kravata „netloukla s oranžovou květinou apod. Na barvu svatební kytice myslete tedy už ve chvíli, kdy ženich začne vybírat barvu košile, kravaty či kapesníčku. S tím, jak barevně sladit ženicha s nevěstou pomocí květiny vám jistě ráda poradí a pomůže šikovná květinářka. V opačném případě se řiďte následujícím pravidlem:

Nevěsty se světlou pletí by měly volit raději jemné, „nekřiklavé“ barvy květin.

Tmavší typy naopak rozzáří výrazné barvy a kontrasty.

Zatímco blondýnkám budou lépe slušet světlejší květiny s pár tmavšími prvky, brunetky svůj výběr nijak omezený nemají- slušet jim budou kytice ve světlých i tmavých tónech. Zrzavé nevěsty pak nejlépe vyniknou s květinou ve žlutých, oranžových, hnědých a zelených barvách.

Při výběru barev svatební kytice by měla mít nevěsta už jasnou představu o svém svatebním líčení a sladit s ním i barvu květů. Líčení v teplých odstínech hnědé, oranžové či béžové si bude žádat teplé tóny květin. Naopak studené líčení v odstínech stříbrné, modré, fialové… si bude vyžadovat studený tón květin.

Typy svatebních kytic a svatební šaty/postava

Zda svatební květina nevěstu doplní a rozzáří nevěstu či výsledný dojem spíše utlumí a rozbije, na tom se mimo barev podílí i tvar svatební kytice, její velikost i velikost jednotlivých kvítků. Ať už máte v plánu uvázat si svatební květinu sami, či jen chcete na první návštěvu v květinářství dobře připravit, zde je několik rad a tipů, podle čeho byste měli vybírat tvar a velikost svatební kytice, aby vše působilo jako harmonický celek.

Zásad, kterými by se měl váš výběr svatebního kvítí řídit je několik: výška nevěsty, její postava a v neposlední řadě typ svatebních šatů (a samozřejmě vkus). Zde vám přinášíme několik pravidel, jimiž byste se měli při rozhodování o tvaru a velikosti svatební kytice řídit, abyste nakonec květinou nepokazili výsledný dojem.

Pravidlo č. 1: Čím menší, drobnější nevěsta, tím drobnější, menší kvítky a naopak, čím větší, mohutnější nevěsta, tím větší květy. Pravidlo je to vpravdě prosté, ale velmi platné: zatímco 150 centimetrová nevěsta by s pugétem slunečnic na dlouhém stonku vypadala, jako že jej hlídá starší sestře, maličká kytička konvalinek by v rukou vytáhlé, statné nevěsty by mohla vypadat jako bobule. O typech svatebních kytic a o tom, k čemu se jaká vazba hodí, se dočtete níže.

Pravidlo č. 2: Styl svatební kytice musí naprosto ladit se stylem svatebních šatů a svatby samotné. Volně svázané luční kvítí a trávy budou dokonalé k jednoduchým, hladkým šatům na venkovní svatbu na statku či v přírodě. Klasické svatební vazby z oblíbených, svatebních květin, se hodí ke zdobeným, krajkovým svatebním šatům, na svatby v kostele, na zámku, v parku apod. K extravagantním svatebním šatům doporučujeme rovněž netradiční květinovou vazbu (např. z papírových či látkových květin). Shrnuto podtrženo: čím jednodušší svatební šaty a styl svatby, tím větší terno uděláte s prostou kytičkou „obyčejných“ kvítků a trav a naopak, čím zdobnější šaty, tím lepší bude sofistikovanější kytička k nim.

Pravidlo č. 3: Svatební kytice má nevěstu doplnit, nikoli působit v její ruce jako objemné zavazadlo či špendlíková hlavička. Při výběru velikosti a tvaru svatební kytice zvažte proto své tělesné proporce a svou kytičku vybírejte následujícím způsobem: menší a drobné nevěsty neudělají chybu, sáhnou-li po krátké kytičce, ideálně kulatého tvaru či kapce. Robustnější či velmi vysoké nevěsty by se měly naopak kulatému tvaru svatební kytice na krátkém stonku raději vyhnout. Těmto typům bude lépe slušet moderní kytice na dlouhém stonku, která opticky protáhne postavu či převislé květiny, které proporce nevěsty vizuálně vyváží. Zlatý střed, tedy nevěsty s průměrnou postavou a výškou si mohou vybírat ze všech tvarů, čistě podle svého vkusu.

Pravidlo č. 4: Styl a typ svatebních šatů musí spolu se svatební kyticí tvořit harmonický celek. Jaká kytice se hodí k jakému typu svatebních šatů? S tím vám poradíme zde:

Kulatá kytice je nejuniverzálnějším, nejjednodušším a nejčastějším tvarem svatební kytice- hodí se totiž ke všem stylům svatebních šatů, od zdobených, princesovských modelů, po moderní střih ala mořská panna, svatební kostýmky, krátké i dlouhé šaty k formálním i méně formálním svatebním obřadům. A jak vypadá kulatá svatební kytice? Jednotlivé květiny jsou poskládány vedle sebe tak, že při pohledu shora vytvářejí kruh. Kulaté svatební kytice můžeme rozdělit na dva typy: tzv. biedermeierovskou a volnou vazbu. Jaký je mezi nimi rozdíl? Biedermeierovská kytice je uvázaná z menších, stejných květů, nejčastěji z růží. Biedermeierovské kytice jsou velmi formální, typické, svatební kytice. Oproti tomu volná vazba je svázaná z různých květin různých velikostí a trav. Volná kulatá kytice působí o něco osobitěji a přirozeněji.

Kapka je kompromisem mezi kulatou svatební kytičkou a převislou, kdy se kulatá kytice v jedné části zužuje a vytváří formu kapky/slzy. Pro svatební příležitosti je velmi oblíbená a žádaná vazba ve tvaru srdce. Tato vazba je o něco slavnostnější než kulatá kytice. Kytka ve tvaru slzy vynikne nejlépe spolu s jednoduššími, svatebními šaty (empír, asymetrické, mořská panna, korzetové se sukní do A, kostýmky). Svatební kytička ve tvaru slzy se příliš nehodí k bohatě zdobeným svatebním šatům princesovského typu- detail kytice by se s takovými šaty „tloukl“ a nevěsta by ve finále mohla působit až kýčovitě.

Převislá kytice je velmi náročná na vazbu a patří k nejformálnějším typům svatebních kytic. V praxi to vypadá tak, že květina leží nevěstě na předloktí, odkud jí volně přepadá dolů- občas se jí také přezdívá vodopád. Tato kytice nejlépe vynikne spolu s hladkými, jednoduchými svatebními šaty pouzdrového či empírového střihu, s korzetovými šaty s áčkovou sukní nebo se svatebním kostýmkem. Největší parádu s ní udělají vysoké, statné nevěsty. Nevěstám menšího vzrůstu tuto vazbu příliš nedoporučujeme (nanejvýš pak ve zmenšené verzi), převislá kytice by působila příliš mohutným dojmem a zastiňovala by nevěstu. Tato vazba se hodí k formálním církevním i civilním svatebním obřadům.

Žezlo nebo také tzv. zepter, je v poslední době velmi žádaný typ vazby svatební kytice. Žezlo, jak už název sám napovídá, je moderní, kulatý pugét na dlouhém stonku, který nevěsta drží rovně „jako žezlo“. Druh svatební kytice, žezlo, skvěle doplní moderní, sofistikované svatební šaty. Dobře vypadá spolu s romantickými, elegantními i klasickými svatebními šaty či s kostýmkem. S žezlem udělají terno především vyšší, štíhlé nevěsty. U menších nevěst doporučujeme o něco zkrátit délku stonku- není žádoucí, aby sahal nevěstě ke kolenům. V rukou robustnějších nevěst by žezlo mohlo snadno vypadat jako bobule na dlouhém stonku a nevěstu by tato kulovitá vazba mohla ještě více „zakulacovat“.

Extravagantní kytice je skvělou volbou pro „neobyčejné“ nevěsty, s nevšedními svatebními šaty. Existují nejrůznější druhy extravagantních vazeb svatebních květin, od náramků, po květinové kabelky, látkové, sušené či papírové kytice, zdobené např. peřím, listím stromů, nejrůznějšími bobulemi, pentlemi, přestříkané metalickými spreji apod. Extravagantní svatební kytice si žádá nevšední prostředí- zatímco s nadýchanými priness šaty bude papírový pugét vypadat spíše jako recese než harmonický celek, s neobvyklými, originálními svatebními šaty bude mít výsledek své osobité kouzlo a šarm.

Pravidlo č. 5: Pravidlo číslo 5 není ani tak pravidlem, jako spíše dobrou na závěr: svatební kytice bude vypadat přirozeněji a vyjde vás podstatně laciněji, pořídíte-li si ji ze sezónních květů. Vaše svatební kytice bude o to stylovější, sladíte-li ji barevně i druhově s ročním obdobím. Ptáte se jak na to? Je to velmi prosté: v jarních svatebních kyticích by měla být zastoupena svěží zelená, bílá, jemně žlutá, růžová… V letních měsících převládají barvy slunečnicové žluti, červená, fialová, oranžová, tmavá zelená. Podzim je období pestrých, „zralých barev“, převládá oranžová, červená, žlutá, hnědá. Zimní měsíce pak patří barvám, jakými jsou bílá, rudá či temně zelená.

Nebojte se experimentovat, vybočte z šedi růžových svatebních a nechte si v zimě uvázat svatební kytici z jehličí, kočiček, jmelí, bobulí, na jaře použijte okrasné trávy, lekníny, konvalinky, břečťan. Nenechte se mýlit, že slunečnice, pivoňky, vlčí máky, kopretiny nejsou dost sváteční květiny na svatbu, divili byste se, jak parádní letní svatební kytice lze vykouzlit z vlčích máků! Do podzimní svatební kytice můžete zakomponovat jeřabiny, jiřiny, barevné listí, slunečnice apod.

POZOR: Plánuje-li nevěsta doplnit svůj svatební outfit např. o květinový věneček, náramek z živých květin (velmi praktické ve chvíli, kdy odložíte svatební kytici), kvítky do vlasů či třeba jako květinovou ozdobu šatů, pak by měla mít na paměti, že květiny musí ladit s její svatební kyticí- měly by být uvázány ze stejných květů a barev jako hlavní svatební kytice.

Zajímá vás, jaké významy jsou připisovány jednotlivým květinám? O tom se dočtete v článku o svatební květomluvě.