1-2-svatba - Pro snoubence - Jak dát vědět svatebním hostům, co si přejete jako svatební dar?

Jak dát vědět svatebním hostům, co si přejete jako svatební dar?

Jakým způsobem a jakou cestou dát svatebčanům vědět o vašich tužbách stran svatebních darů, tak to je velmi častá otázka nejednoho nastávajícího manželského páru. Pokud si i vy nevíte rady s tím, jak nejelegantněji a nejefektněji rozšířit svá přání v rodině, příbuzenstvu a mezi přáteli, pak jste na správné adrese. Poradíme vám zde několik tipů na zaručené cesty, kterými můžete svá přání, ať už na věcné či peněžité dary, dostat ke svatebním hostům. Níže uvedené návody jsme pro vaši snazší orientaci seřadili podle jejich efektivity:

On-line seznam darů/gift list

V posledních letech nejrozšířenější a nutno podotknout také nejefektivnější cestou, jak dát svatebním hostům vědět, co si přejete za svatební dar, jsou vlastní svatební webové stránky, na které pozvané svatební hosty můžete odkázat, ať už odkazem na svatebním oznámení (ideálně na kartičce s pozvánkou ke svatebnímu stolu nebo na zvláštním lístku), e-mailem, sms apod. Jak vlastně gift list funguje? Na specializovaných webových serverech si můžete zdrarma, on-li vytvořit seznam svých přání, včetně odkazů na internetový/kamenný obchod, kde mohou hosté daný dárek koupit. On-line seznam svatebních darů pak funguje tak, že svatebčané dostanou přihlašovací jméno a heslo, pod kterým najdou váš svatební seznam, z něhož si mohou vybrat a zarezervovat svatební dárek, který vám chtějí dát.

Na on-line svatebním seznamu doporučujeme mít v nabídce více svatebních darů než je svatebních hostů. Proč? V případě online gift listů totiž platí pravidlo, kdo dřív přijde, ten dřív mele a tak by se mohlo stát, že na posledního ze svatebních hostů by zbyl pouze jeden svatební dar, který by byl třeba nad jeho možnosti, což je jistě nepříjemné.

Velkou výhodou svatebního seznamu darů na internetu je, že se zarezervovaný svatební dar již nezobrazí dalším návštěvníkům a tak se vám nestane, že by se vám sešly dva identické svatební dary.

A jestli má elektronický gift-list nějaké nevýhody? Moc ne, a pokud nějakou má, tak jedině tu, že novomanželé připraví o překvapení nad rozbalováním svatebních darů.

E-mail

Další možností, jak dát svatebčanům vědět, jaké svatební dary si žádáte je rozeslání e-mailu se seznamem svatebních přání, včetně odkazu na jednotlivé věci/dárky v internetových obchodech, kde je mohou svatebčané objednat a koupit. Rozesílání e-mailu se seznamem darů má tu výhodu, že se nemusíte nikde registrovat a složitě instruovat i počítačově méně gramotné svatební hosty. Nevýhodou tohoto šíření přání je náročnost organizace, kterou můžete svěřit svědkovi/sourozenci či ji musíte zajistit sami.

Jak ve skutečnosti funguje rozesílání e-mailu se seznamem svatebních darů? Novomanželé si vytvoří svatební seznam, který pošlou prvnímu hostu. Ten si ze seznamu vybere svatební dar, který chce novomanželům věnovat, vymaže jej z nabídky a pošle seznam zpět novomanželům, kteří jej pošlou dalšímu hostu, jenž má výběr svatebního daru zúžený o ty dary, které si již „zabrali“ předchozí hosté. Pokud se někteří hosté znají mezi sebou, mohou celou cirkulaci svatebního seznamu urychlit o vracení snoubencům a mohou si jej přeposlat mezi sebou. Nevýhodou tohoto způsobu vybírání a rezervování svatebních darů je jeho zdlouhavost.

Dopis s instrukcemi

Poslední z řady tipů jak dát svatebním hostům vědět o vašich přáních stran svatebních darů je rozeslání informačního dopisu, ve kterém budou stát nejen instrukce ke svatebnímu dni (časový harmonogram svatebního dne, dress code apod.), ale i seznam přání svatebních darů. S dopisem to pak funguje tak, že se větší skupinky hostů, kteří se znají, domluví, který dar kdo koupí. Na druhou stranu komunikace mezi lidmi, kteří se neznají, může být dost obtížná, což vyžaduje sepsání několika různých verzí dopisu. Svatební hosty nakonec můžete rozdělit do několika skupin, kde každá skupina dostane zkrácený seznam darů, ze kterého si může vybrat a mezi sebou si dárky rozebrat.

Výhodou průvodního svatebního dopisu je, že jej můžete sepsat zvlášť pro každého svatebního hosta, čímž obyčejný strohý seznam přání povýšíte na osobní dopis, kterým svatební hosty jistě potěšíte víc. Na druhou stranu nevýhodou svatebního dopisu je obtížná organizace rezervování svatebních darů, která s sebou nese riziko toho, že se vám ve finále může sejít více stejných svatebních dárků.