1-2-svatba - Svatební cesta - Co musíte vědět, než odjedete na svatební cestu?

Co musíte vědět, než odjedete na svatební cestu?

Existují věci, které byste měli vědět před tím, než se vydáte svatební cestu. Neinformovanost by vás mohla na místě přinejmenším zaskočit, v horším případě vám i pokazit líbánky. Na které věci si tedy dát před odjezdem na svatební cestu pozor?

Zemi, kam chcete vyrazit na svatební cestu, si dobře prostudujte, třebaže jste dobrodruzi, kteří rádi cestují na blind, na líbánkách přeci jen nechcete čelit nepříjemným překvapením. K nejdůležitějším věcem, které byste si měly o destinaci vaší svatební cesty zjistit, patří místní podnebí a počasí, riziko nemocí a povinná či doporučená očkování pro danou oblast. Informujte se především o tom, zda a kdy se v oblasti, kam se chystáte vydat na líbánky, střídá období sucha a období dešťů (především tropické oblasti), zda se zde vyskytují hurikány a v jakou roční dobu (např. Florida) či monzunové deště, které jsou schopny způsobit záplavy (např. Thajsko). Nepodceňujte ani kapitolu očkování, zejména hodláte-li na své svatební cestě cestovat. V případě, že se neprokážete mezinárodním očkovacím průkazem a očkováním, které země vyžaduje, nemusíte být do země vpuštěni. To se týká především očkování proti žluté zimnici, cestujete-li v subsaharské Africe či Jižní Americe.

Pokud máte na líbánky namířeno do země s výskytem nemocí, přenosných komáry, pak si rozhodně nezapomeňte přibalit repelenty. Pozor však, repelenty, určené pro naše podmínky jsou v tropických zemích neúčinné. Doporučené jsou ty, obsahující DEET 50, které lze sehnat např. ve specializovaných internetových obchodech.

Zajímejte se také o to, zda má ČR s danou zemí vízovou povinnost. Cestujete-li s cestovní agenturou, pak vám ve většině případů zajistí i víza pro vstup do země. V některých zemích zcela stačí, vyplníte-li příslušné dokumenty na místě po přistání, zaplatíte cenu za víza a máte vystaráno. V jiných zemích však bude nutné postarat se o víza v dostatečném předstihu, jinak vám hrozí, že nebudete do země vpuštěni.

Před odjezdem na svatební cestu se nezapomeňte informovat o platné měně ve vaší cílové destinaci. V některých zemích akceptují americké dolary a eura, ale jinde byste s nimi mohli pohořet.

Cestujete-li do muslimské země, pak se předem informujte, na kdy připadá slavení tradičního svátku Ramadán. Tento svátek, trvající měsíc, znamená pro místí obyvatele i turisty zákaz jídla a pití na ulici, zákaz kouření na ulici či prodej alkoholu. V turisticky odlehlejších oblastech jsou přes den zavřeny i restaurace a občerstvení. Teprve až na noc, kdy mají muslimové povoleno jíst, se restaurace znovu otevírají. Jistě, morálka v hotelových komplexech je sice uvolněnější, ale chcete-li po zemi cestovat, pak by vám mohl tento svátek udělat čáru přes vaše dosavadní rozpočty.

Hovoříme-li o náboženských svátcích, bylo by chybou nezmínit i kulturní odlišnosti, které byste také neměli podceňovat. Je-li v zemi, kam se chystáte faux pas objímání se na ulici, pak to respektujte, i když můžete mít dojem, že na takové chování máte na svatební cestě právo. Že se vám líbí místní lidé a jejich děti vám ještě nedovoluje fotografovat si je, kdykoli se vám zachce. Některé kultury mají s fotografováním velký problém a mohli by se vaším chováním cítit ohroženi či uraženi. Dřív, než začnete kohokoli fotit, vždy požádejte o svolení. Je-li např. někde zvykem děkovat lidem penězi, (říkejme tomu třeba tuzér nebo dýško) pak nemá cenu tento fakt ignorovat. V lepším případě si místí řeknou o peníze sami, v horším se vám už žádných dalších služeb nebo laskavostí nedostane.

Plánujete–li návštěvu muslimské země, pak respektujte místní pravidla odívání. Nemusíte se sice halit do šátků od hlavy k patě, ale promenádovat se po ulici v minisukních, tílkách a pánové v šortkách, to vypovídá o vaší ignoranci, které místí přihlížejí jen nevolky.

Hodláte-li si užít svatební cestu na americkém pobřeží, pak si nezapomeňte doma všechny díly plavek. Oblíbené východoevropské opalování nahoře bez je v Americe hodně velkým přešlapem proti slušnému, společenskému chování. (Totéž platí pro nahaté děti, pobíhající na pláži.) Dalším trapasem jsou pak muži, vykračující si po americké ulici bez trička. Polonazí muži jsou v Americe přípustní jen v bezprostředním okolí bazénu či moře, jinak riskují napomenutí, případně pokutu.

Před tím, než vyjedete na svatební cestu nejen do exotických destinací, ale třeba i kamkoli po Evropě, informujte se, jaký typ zásuvek je v zemi používaný a případně si pořiďte adaptér. Tento doplněk by měl být standardě k dostání na recepci hotelů vyšší kategorie, ale nelze na to spoléhat. Nechcete-li strávit líbánky jako Robinsoni bez telefonu, notebooku, či nabitého fotoaparátu, pak tuto elektrickou odlišnost raději nepodceňujte!